Mi is az a nemi szemölcs?

By | November 30, 2015

Néha olyan apnemi szemölcsrók, hogy nem is lehet érzékelni őket, máskor pedig karfiolra hajazó a felszínük, és komoly fájdalmat okoznak – jobb volna, ha nem kellene feltenni ezt a találós kérdést, de ez bizony a nemi szemölcs. Ne lepjen meg senkit, hogy a szexuális életet élők nagyjából fele megfertőződik a vírussal, a HPV-vel, amely felelős a nemi szemölcsök kialakulásáért. Nyilván az első eset a kedvezőbb, amikor fel sem tűnik a nemi szemölcs megléte. Csakhogy gyakran a szemölcsök viszketnek, illetve akár a szex közben vérzést is okozhatnak. A nemi szervek környékén alakulnak ki, de ha a felek az orális szexet is előnyben részesítik, akár a szájban és a garatban is megjelenhetnek.

Miért fontos a HPV kialakulásának megelőzése?

Mivel a méhnyakrák és a nemi szemölcsöt okozó HPV között igen szoros kapcsolat van, fokozottan ügyelni kell a nemi szemölcsökre, még akkor is, ha nem feltűnő a meglétük. A betegség megelőzése, illetve a felismerése és a kezelése miatt mindenképpen fontos rendszeresen részt venni nőgyógyászati vizsgálaton. Egyébként a nemi szemölcs a terhesség alatt is okozhat gondot, szélsőséges esetben a természetes úton történő szülés helyett császármetszéshez vezethet.

nemi szemölcs és az ahhoz kapcsolódó szövődmények nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is fenyegetik, így mindkét nem képviselőinek érdemes odafigyelnie rájuk.

 

Mennyire tetszett a cikk?